Crecycling maakt het mogelijk om effectief bij te dragen aan een circulaire economie nadat het crematie proces is voltrokken. Dit levert een positieve footprint op voor alle betrokken crematoria, én bovendien een unieke kans om iets terug te geven aan de maatschappij.
De circulaire economie staat al sinds 2015 hoog op de Europese agenda. Wereldwijd is aandacht voor het hergebruiken van waardevolle grondstoffen. Eén van de meest lastige groepen stoffen om te winnen zijn metalen. Nu de urgentie en oorzaak helder zijn, is het van belang om collectief te werken aan een passende oplossing. Hergebruik is hierin een cruciale sleutel, simpelweg omdat het winnen van metalen een CO2 impact heeft van maar liefst factor 6 (!) ten opzichte van recycling. Als we alleen in Nederland alle metalen recyclen scheelt dit 14,4 Mton CO2-uitstoot per jaar.
Orthometals startte in 1997 met het hergebruiken en recyclen van implantaten. Al snel werden we expert in het verwerken van deze metalen, en het specifiek hergebruiken van waardevolle overblijfselen uit deze (voorheen) afval producten. Onze technologische voorsprong en unieke werkwijze, maken dat we internationaal erkend zijn als belangrijkste partner op dit gebied voor de uitvaartbranche. Met trots presenteerden we dan ook het volledige pakket aan diensten onder de merknaam Crecycling.
Crecycling maakt het mogelijk om effectief bij te dragen aan een circulaire economie nadat het crematie proces is voltrokken. Dit levert een positieve footprint op voor alle betrokken crematoria, én bovendien een unieke kans om iets terug te geven aan de maatschappij. Dit combineert zowel de MVO verantwoordelijkheden van uitvaartondernemingen, als hun politieke wens om CO2 neutraal te functioneren. Orthometals ziet talloze kansen voor de nabije toekomst. Directeur/eigenaar Hidde Verberne laat weten: “We zetten vol in op moderne technologie zoals AI en micro automatisering. Tegelijk zien we dat kennis van de mensen binnen ons bedrijf telkens weer zorgt voor de grootste vooruitgang. Daarom blijven we reizen, onderzoeken, praten met partijen en experimenteren. Want alleen op die manier voedt de kennis die we opdoen, het technologische proces.”
Dankzij de internationale agentschappen en sorting plants in de USA en Nederland, wordt logistieke efficiëntie bereikt. Want het besparen van CO2 kan natuurlijk niet gepaard gaan met een enorm eigen verbruik. De andere directeur/eigenaar Jan-Willem Gabriëls ziet hier een belangrijke verantwoordelijkheid. “We zien dat er eigenlijk geen werkbare standaarden zijn voor onze branche, om een reeële footprint berekening te maken. Daarom zijn we vanuit ons netwerk initiatieven gestart om hier wel degelijk een coherent beeld uit te laten vormen. In ons eigen digitale portal, willen we klanten optimaal zicht geven op hun bijdrage aan een betere wereld en optimale crecycling opbrengst.”
Verberne vervolgt: “Onze klanten begrijpen dat integriteit en kwaliteit cruciaal zijn in de uitvaartbranche. Wij helpen ze daar zo goed mogelijk bij. De Nederlandse branchevereniging LVC doet zó ontzettend veel goeds via hun Vaillantfonds dat wij oprecht trots zijn hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Als we daarnaast gezamenlijk kunnen streven naar CO2 neutrale dienstverlening, denk ik dat de wereld weer een klein beetje mooier wordt.”
Mensen willen zélf ook kunnen bijdragen aan een milieubewuste laatste reis. Gabriëls ziet hier ook een belangrijke rol voor crematoria: “Uiteindelijk zorgt het crematie proces voor de optimale kans op hergebruik en recycling. Door hierover met nabestaanden in gesprek te gaan, ontstaat een eerlijk en open beeld van de mogelijkheden. Veel ouderen vinden het belangrijk om een mooiere wereld na te laten voor hun kinderen- en kleinkinderen. Dan is cremeren of resomeren nu eenmaal een meer verantwoorde keuze dan bijvoorbeeld een begrafenis.”